Stil staan

'Rug- en bekkenklachten tijdens zwangerschap is normaal'

Jammer genoeg hoor ik dat nog vaak tijdens de anamnese, de vragen die ik stel om een goed beeld te krijgen van de klacht bij de patiënt. Waarom ben je niet naar een osteopaat of andere behandelaar geweest toen je bekkenklachten had tijdens de zwangerschap? 'Oh, de artsen maakten er niets van, het is normaal dat je klachten hebt tijdens de zwangerschap.' Ze kon amper wandelen op het einde en had constante pijn. Dat is niet normaal én het is te verhelpen. 
Het bekken moet (kunnen) wijken tijdens het groeien van de baby in de baarmoeder. Bij een kleine hapering in de onderrug of in 1 van de SI-gewrichten (gewrichten tussen de bekkenhelften en het heiligbeen) kan er al gewrichts- en spierpijn opkomen of neemt de weerbaarheid af tijdens wandelen of gewone huishoudelijke taken.
Bekkenklachten zijn net zeer goed te behandelen en helemaal veilig, omdat er een fysiologische verweking ontstaat, meer nog naar het einde van de zwangerschap, rond het bekken om zoveel mogelijk ruimte te geven aan de baby en de moeder. 
Met 1 behandeling heb je daarom dikwijls al genoeg bereikt om de klachten weg te laten zakken, volledig of zodoende dat het niet meer hindert. 
Heb je bekkenklachten, laat het behandelen door een osteopaat, het is perfect normaal om geen klachten te hebben tijdens de zwangerschap.