'Rug- en bekkenklachten tijdens zwangerschap is normaal'

Jammer genoeg hoor ik dat nog vaak tijdens de anamnese, de vragen die ik stel om een goed beeld te krijgen van de klacht bij de patiënt. Waarom ben je niet naar een osteopaat of andere behandelaar geweest toen je bekkenklachten had tijdens de zwangerschap? 'Oh, de artsen maakten er niets van, het is normaal dat je klachten hebt tijdens de zwangerschap.' Ze kon amper wandelen op het einde en had constante pijn. Dat is niet normaal én het is te verhelpen. 
Het bekken moet (kunnen) wijken tijdens het groeien van de baby in de baarmoeder. Bij een kleine hapering in de onderrug of in 1 van de SI-gewrichten (gewrichten tussen de bekkenhelften en het heiligbeen) kan er al gewrichts- en spierpijn opkomen of neemt de weerbaarheid af tijdens wandelen of gewone huishoudelijke taken.
Bekkenklachten zijn net zeer goed te behandelen en helemaal veilig, omdat er een fysiologische verweking ontstaat, meer nog naar het einde van de zwangerschap, rond het bekken om zoveel mogelijk ruimte te geven aan de baby en de moeder. 
Met 1 behandeling heb je daarom dikwijls al genoeg bereikt om de klachten weg te laten zakken, volledig of zodoende dat het niet meer hindert. 
Heb je bekkenklachten, laat het behandelen door een osteopaat, het is perfect normaal om geen klachten te hebben tijdens de zwangerschap.

Een persoonlijke touch

Het zenuwstelsel, het triggert me al jaren ;)
Ik bestudeer het niet zoals een neuroloog dat zou doen, ik vind er mijn weg in maar kan het niet altijd benoemen. Wat ik wel mag doen is elke expressie in alle lagen waar het zenuwstelsel actief is waarnemen, bevragen, bevoelen en trachten een verandering teweeg te brengen. Off the record, het zenuwstelsel is op alle lagen actief, dus geen saaie momenten in het vooruitzicht.
Ik heb het zenuwstelsel altijd gezien als iets structureels mn de hersenen met haar kernen, de hersenstam met haar kernen, het ruggenmerg en haar delen, de perifere zenuwen en het autonome en het willekeurige. Voor elk 'niveau' bestaan er testen om uit te maken of er zich daar een letsel of blokkade bevindt. Door de jaren heen is mijn kijk op het zenuwstelsel erg veranderd, niet meer zo een ding dat erg moeilijk is, waar je al de testen van moet blijven kennen en weer de boeken in moet duiken om het niet te vergeten. De patiënten leerden me dat alles met elkaar is verbonden en dat het zenuwstelsel zich overal laat zien en overal een indruk en uitdruk heeft.
Het is zo groot dat ik dit in mijn leven niet ga kunnen doorgronden maar dat is helemaal ok. De wetenschap dat een goed gesprek met de ouders, die met hun baby op een behandeling komen, waarbij er een 'release' in het mooi Nederlands optreedt, dat dit ook bij het kind gebeurt, is een fijne gedachte. Dat een veilige behandeling in en met vertrouwen, vriendelijkheid, mededogen en nog meer mooie eigenschappen het lichaam in rust brengt en de blokkades duidelijker naar voor brengt een beter resultaat geeft. Dat organen een invloed hebben op uw denken, uw beleven en handelen, dat een deel van het lichaam zich kan uiten als zijnde een 'identiteit' dat met zachtheid moet behandeld worden zoals die pijnlijke schouder dat geen bruuske bewegingen en harde therapie verdraagt en 'zich' volledig kan ontspannen wanneer het zich laat ondersteunen. Dat een bot een vormspanning voor jaren kan vasthouden en daardoor lokale structuren negatief kan beïnvloeden, dat is ook zenuwstelsel. Dat een zenuwstelsel reageert op een therapeut en anders kan reageren op een andere therapeut en toch dezelfde klachten heeft. Het zenuwstelsel bepaalt voor jou wie de beste therapeut is, straf he? Een persoonlijke touch als het ware.
Het zenuwstelsel, eigenlijk zeg ik altijd, 'het is de neurologie die hier opspeelt', tegen mijn patiënten, kan ons heel goed helpen om onszelf te begrijpen. Neem nu de 10de hersenzenuw, de nervus Vagus. Deze zenuw neemt 80% informatie op en geeft daarbij 20% terug aan tuning van de organen, het is letterlijk de zenuw van ons buikgevoel. hoe rustiger we kunnen zijn, leven zonder stress hoe beter onze vagus voor ons wordt. We bepalen zelf hoe we in het leven staan door naar onze neurologie te gaan leven

Laat het lichaam emotie zien?

Deze foto is zo mooi en vertelt ongewild waar wij als osteopaten ook mee aan de slag gaan. Het is een open deur intrappen wanneer ik zeg dat (chronische) stress, klachten met zich meebrengt. We zijn sociale wezens en eenieder heeft haar/zijn eigen behoefte/wens. (vragen zoals op de foto)
Stress kan deze behoefte/wens nog meer katalyseren waardoor er ook lichamelijke klachten beginnen te ontstaan en spanningen gevoeld worden. Het gebeurt dikwijls dat er tijdens behandelingen emoties worden getriggerd of dat er duidelijke signalen zijn dat sommige klachten verbonden zijn met een emotie. Je kan weldegelijk helemaal 'nen andere' zijn na een behandeling, wanneer de stress van je lijf valt en je behoefte/wens niet meer zo nadrukkelijk ligt te prikken aan het oppervlak en/of je meer ruimte krijgt en er positief mee om kunt gaan.

Wat al de baby's echt willen weten, is wat we eigenlijk zelf allemaal willen weten.

online afspraak maken

Je kan online een afspraak maken, je kijkt in mijn agenda en bepaalt een moment dat het best  voor jou past.  Je krijgt snel een bevestiging van je boeking wat prettig is voor je planning.  Je kan 2 weken vooruit kijken en indien nodig kan je dezelfde dag nog bellen om te horen of er nog ergens een plaatsje is.  Zeer makkelijk en echt gebruiksvriendelijk.  Je vindt de link terug op mijn website.
Geef het door aan vrienden, buren en kennissen.  Ze zullen je dankbaar zijn dat je hen hebt doorverwezen.